Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silvestr by se divil

Poslední den roku máme vlastně oslavovat kněze, který přežil za císaře Diokleciána pronásledování křesťanů, a stal se v roce 314 papežem. Jmenoval se Silvestr. Silvestrovská noc začala být zajímavá v průběhu 16. století, kdy se ve většině křesťanských zemí ustálil gregoriánský kalendář. Vždy nevděčný běh historie dal zapomenout na papeže a jméno svatého se v devatenáctém století stalo synonymem pro bujné až bohapusté veselí.

Ale co, třeba bude letos konečně veselo, doufáme, když zdobíme chlebíčky a strkáme šampus do ledničky. Z rozhlasu a televize tryská už od rána smích zaplaceného komparzu v pořadech natočených nejspíš v létě nebo před mnoha lety, baviči se pitvoří, hvězdy šoubyznysu v třpytivých hadříčcích otravují s tisíckrát slyšenými fláky a frky, předstírají zpěv soustředěni na to, aby se kapří otevírání hubičky shodovalo s playbackem. Musíme shlédnout a vyslechnout notoricky známé aktovky, filmy k popukání, estrády, pohádky a dojáky. Tedy - vlastně nemusíme. Všechno vypneme a jdeme se projít do ulic. Tam ovšem vypukla válka. Ze všech stran se ozývají rány, po zemi i nad zemí sviští rachejtle, syčí jako zmije, hledají si oběť. To neřičí ranění, to jen ulice protíná ryk zpitých adolescentů, kteří nevědí, co si mají se sebou a navrch s tím pitomým Silvestrem počít. Na Staroměstském náměstí se po natlakovaném davu přelévají vlny nestability, jen neupadnout, říká si každý a touží být holubem. Do mé oblíbené pivnice mě číšník Hugo na jedno točené nevpustil, neboť jsem si nepředplatila silvestrovské menu. Předplatitelé menu mě pomstili, hospůdku během noci znečistili tělesným odpadem a Huga opili natolik, že mu pak jaksi nemohli zaplatit. Hugo spí pod stolem a neví, že dluží majiteli pivnice osm tisíc za ušlou tržbu, že bude vyhozen na dlažbu, družka ho vyštípe z bytu a on okusí dno bezdomoví. Vracíme se k oschlým chlebíčkům a pouštíme si jazzrock, tuhle noc je třeba utratit jako zabijačkové prase. Nad námi sousedé vypalují čajori romani, v bytě pod námi ječí romantický slavík. Půlnoc jsme prošvihli, ani nevíme, kdo z českých velikánů připil s ušlechtilou zdravicí národu. Je to nakonec dobře, protože co kdyby to byl velikán, kterého nemůžeme vystát? Až do rána budou bouchat rachejtle a dělbuchy. Pokud usneme, bude se nám zdát o teroristech. Probouzíme se do promrzlého novoročního ticha. Spáči vydechují těkavé metabolity alkoholu, po ulicích se válí střepy, požáry jsou už uhašeny, zranění ošetřeni. Z obrazovky šmidlá smyčcový kvartet, hospodyně vaří polévku vysvoboditelku, kocovinou prochvělí jedinci usedají sklesle před obrazovku a poslouchají zcela svěžího, vymydleného prezidenta se snahou dešifrovat z jeho poselství jediné – bude hůř?

Autor: Věra Nosková | neděle 30.12.2007 11:06 | karma článku: 17,47 | přečteno: 3032x
  • Další články autora

Věra Nosková

Život se semaforem

Konečně jsem dosáhla soustředění, lapám po slovech, hledám dokonale padnoucí výraz. Je mi nad jiné radosti milejší nová svěží myšlenka, neobvyklé slovní spojení, sarkastický postřeh.

20.6.2018 v 22:00 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Osobní

Věra Nosková

Neviditelná a nešikovná ruka

Od volného trhu očekávám obchodní inteligenci a pružnost, sledování potřeb spotřebitelů, statistik a mezer v nabídce, vyhledávání možností jak zvýšit zisk. Ale některé projevy kapitalismu v Čechách nesou rysy zkostnatělosti, amatérismu, tuposti a dokonce lhostejností k zisku, což jsou vlastnosti, které připomínají neschopnost dnes už historických národních podniků.

12.2.2009 v 22:32 | Karma: 13,89 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ekonomika

Věra Nosková

Se Sluncem se nedomluvíme

Bývá občas docela výhodné, když se stane z některého tématu takzvané politikum. Než k tomu dojde, téma plíživě vznikne - většinou v reakci na neutěšené a přežité poměry - nabývá na objemu, vážnosti a popularitě, většinou během dlouhých desítek let.

9.11.2007 v 9:57 | Karma: 9,30 | Přečteno: 866x | Diskuse| Společnost

Věra Nosková

Vymalujte si hvězdným prachem

Pan Kokeš je suverénní jak hollywoodská hvězda. Proměřuje nám primitivním přístrojkem byt a diví se: „Jak v tom sajrajtu můžete žít?“ Byt je už s ohledem na jeho návštěvu uklizený, o čem to mluví? Samozřejmě že jde o negativní energii prýštící ze země, kosmu, elektrospotřebičů, mobilů, počítačů, umělých hmot... Nabízí produkty své mateřské firmy, které mají tu moc vše odstínit.

11.10.2007 v 11:57 | Karma: 7,29 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Věra Nosková

Módní hry s minulými životy

Idea posmrtného převtělování je jedna z nejstarších náboženských představ, která člověku pomáhala smířit se se smrtí. Je především součástí východních náboženství. Všechna velká východní náboženství věří sice v převtělování, ale ideálem je vyvázat se z nich a dostat se do nirvány, do mókšy, kde se duše konečně spojí s absolutnem, křesťan by možná řekl, dosáhne věčného klidu. Dále o všech platí, že jsou součástí dějin velkých národů, jejich kultury a určují mnohdy i společenské zvyklosti a tabu. Obdivovatelům východní moudrosti by se mělo občas připomenout, že tyto bývají často v rozporu s ideály svobody a rovnosti Západního světa - jako například přetrvávající kastovnictví. Velká východní náboženství mají své rituály, umění, filosofický postoj ke světu. Dogma o převtělování je jejich organickou součástí.

3.10.2007 v 7:00 | Karma: 27,30 | Přečteno: 5912x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Prozaička, autorka románů Bereme, co je, Obsazeno, knížky textů Ať si holky popláčou. Novinářka (1991 - 2002),nyní externí a příležitostná. Členka PEN klubu a Českého klubu skeptiků Sisyfos.